Sadržaj omogućuje bio&bio

Epidemija gripe na vrhuncu s preko 3000 registriranih oboljelih. Kako se liječiti i zaštititi?

Epidemija je gripe u Hrvatskoj na vrhuncu i broj oboljelih raste iz tjedna u tjedan. Ove je godine stigla ranije nego inače, već 27. studenoga, i do sada je prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo registrirano preko 3000 oboljelih, ali stvarni je broj i višestruko veći. Stručnjaci procjenju možda i oko 10 tisuća. Ne čudi stoga što je Nacionalni centar u svojem tjednom izvješću o kretanju influence u Hrvatskoj ocijenio da nas je pogodila epidemija visokoga rizika.
Podatak o dvoje umrlih od gripe u Zagrebu i Splitu potvrđuje da gripa nije nimalo bezazlena bolest. Najviše je slučajeva zaraze dosada zabilježeno upravo u glavom gradu, ali ih je mnogo i u Slavoniji i ostalim dijelovima Hrvatske. Posebno oprezni trebaju biti u Dalmaciji jer je upravo u Splitu, upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ove godine situacija intenzivnija nego prijašnjih godina.
Prema podatcima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) tijekom sezone gripe, koja traje od Božića do Uskrsa, u Hrvatskoj oboli u prosjeku 100 tisuća ljudi, a na svijetu oko 600 milijuna. Liječnici stoga već upozoravaju da će sljedećih tjedana biti i više oboljelih jer, osim što je virus stigao tako rano, mnogi tijekom blagdana nisu potražiti liječničku pomoć iako su bili zaraženi.

Moguće ozbiljne komplikacije

S gripom se nikako ne smijemo olako ponašati jer je riječ o najtežoj zaraznoj virusnoj bolesti dišnoga sustava odnosno teškoj akutnoj infektivnoj bolesti koja doslovce ruši u krevet, a može dovesti i do ozbiljnih komplikacija koje mogu tragično završiti smrću.
Najizloženiji su virusu najranjivije osobe oslabljenog imuniteta poput djece, starijih, trudnica, kroničnih bolesnika i sl.
Djeci virus može izazvati upalu srednjeg uha, a odraslima do čak tri vrste upale pluća, od kojih je jedna virusna s visokim postotkom smrtnosti.
Čak i ljudima koji ne zatraže liječničku pomoć gripa ostavlja negativne posljedice na cijeli organizam i treba vremena dok se sve vrati u normalu. Prema ispitivanjima njemačkoga kineziološkog fakulteta mjesec dana nakon preboljenog virusa kapacitet pluća smanjen je za 10 posto, a mišićni je tonus i poslije dva mjeseca manji za 20 posto. Najgora je karaketristika gripe što se brzo i lako širi socijalnim kontakom, ali i boravkom u blizini zaraženog. Zaražena osoba može, navodi HZJZ, zaraziti i do 12 osoba u svojoj blizini.
Također se virus gripe svake sezone pojavljuje u drugom obliku pa ga stoga i zovu „virusom sa stotinu lica” i prošlogodišnja zaštita cijepljenjem ne vrijedi u obrani od novih virusa. Ove se godine Hrvatskom šire sve četiri podvrste virusa, dva A i dva B, što dodatno pogoršava cijelu situaciju.

Iako se virus gripe zadržava u dišnim organima, izaziva i nered u ostatku tijela pa, osim visoke temperature, sve oboljele prati treskavica, bolovi u mišićima i opća slabost. Osim stanovništva posljedice gripe posredno trpe i gospodarstvo i zdravstvo jer se, prema navodima HZJZ-a, smatra da se zbog gripe godišnje gubi oko 700 tisuća radnih sati, a opterećnost zdravstvenoga sustava dva je puta veća nego inače. Stoga je itekako važno znati da, ako se već ne može potpuno obranimo od gripe jer čak ni cijepljenje ne jamči zaštitu, trebamo barem pokušati učiniti sve da nakon što nas pohara virus ostanu što manje posljedice. Budući da se gripa u većini slučajava može izliječiti i bez intervencije liječnika jer je riječ o virusu pri kojemu ne pomažu antibiotici, ključno je ostati kod kuće, na toplome i u miru te uz puno tekućine suzbijati simptome i jačati imunitet uz prirodne pripravke.
Čak i sami liječnici upozoravaju da pomoć svakako treba potražiti samo ako visoka temperatura potraje dulje od tri ili četiri dana i ako postoji poremećaj disanja, ako dijete ima konvulzije ili se ne može probuditi, a odrasla je osoba smušena ili ima vrtoglavicu.
Mlade i zdrave osobe s dobrim općim tjelesnim stanjem statistički rjeđe obolijevaju od gripe ili imaju njezin blaži oblik. Iako virus može napasti i one s najjačim imunitetom, oni će se njim lakše boriti.
Epidemija nam prijeti sve do ožujka pa nije kasno početi jačati imunitet koji, ako nas već neće zaštititi, može pomoći da lakše pobijedimo virus.

Infografika

Biobran moćni pojačivač imuniteta

Za jačanje imuniteta u sezoni gripe osim vitamina c, mnogo tekućine, zdrave prehrane s puno voća i povrća, svakako će pomoći i prirodni pripravci za jačanje imuniteta, Jedan je od njih i Biobran, za koji je prof. dr. Mamdooh Ghoneum, professor imunologije s medicinskog odjela sveučilišta UCLA/DREW utvrdio da ima najviše potencijala od svih dodataka za poboljšavanje imuniteta. Dr. Ghoneum inače je međunarodno priznati stručnjak za tumore. Učinkovitosti Biobrana redovito se ispituju na najuglednijim medicinskim fakultetima, a rezultati objavljuju u brojnim stručnim medicinskim časopisima. Biobran još zovu i najjačim prirodnim imunomodulatorom jer dokazano već nakon nekoliko dana osjetno podiže imunitet, dok nakon nekoliko tjedana imunološki sustav organizama dostiže 90 posto pune snage. U prodavaonicama bio&bio može se kupiti Biobran koji je prirodan, proizveden od rižnih mekinja i enzima gljiva shitake bez GMO-a pa pomaže tijelu održati snažan imunološki sustav jer stimulira i pojačava rad naših PU- stanica za čak 300 posto. Osobe sa slabijom aktivnošću tih stanica podložnije su virusnim infekcijama kakva je gripa. No Biobran pomaže i u borbi s ostalim virusnim infekcijama poput HIV-a, ali i zloćudnim bolestima. Saznaj više

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u suradnji s bio&bio trgovinama u skladu s najvišim profesionalnim standardima.