Sadržaj omogućuje Hrvatski Telekom

Birate rad od osam do četiri ili ste spremni na izazove freelance posla?

Evo priča dviju freelance poduzetnica, iskreno su nam otkrile sve prednosti i mane posla u kojem su 24 sata

Nedavno istraživanje agencije za ispitivanje tržišta Hendal pokazalo je da svaki drugi hrvatski 25-godišnjak razmišlja o pokretanju vlastitog posla. Neki od njih zasigurno će završiti i kao freelanceri, slobodni stručnjaci kojih je na tržištu sve više, uz brojne argumente za i protiv takvih poslovnih angažmana. Nela Dunato s otoka Krka grafičkim se dizajnom počela baviti još u srednjoj školi. Isprva je to bio samo hobi, no nije trebalo dugo da počne zarađivati i prve honorare. U posljednjih desetak godina ti su, isprva manji poslovi prerasli u mali biznis. Nela je danas samostalna poduzetnica, a rad u kreativi spojio ju je s brojnim klijentima u Hrvatskoj i inozemstvu. Nema zacrtanog radnog vremena ni sigurne prihode na koje može računati svaki mjesec. Ali, prednosti je mnogo. Najveća je, kaže, to što si sama slaže raspored - bira kada će, što i za koga raditi.

- Sviđa mi se ponajprije to što mogu raditi od kuće. Sama krojim svoj raspored ovisno o količini posla koju trebam obaviti. Ako imam dodatne troškove zbog kojih trebam više novca, taj ću mjesec snažnije potegnuti u poslu i odmah ću to vidjeti na računu. No, možda je najvažnija prednost mojeg posla to što mogu birati klijente i kolege s kojima ću surađivati - pojašnjava Nela Dunato.

Nela Dunato HT poduzetnik

Najviše radi s drugim malim obrtnicima i nezavisnim kreativcima, najčešće na razvoju brendova i unapređenju iskustava klijenata. Freelanceanje ima svojih prednosti, ali Nela, za razliku od kolega koji rade u tradicionalnom okviru tvrtke ili korporacije, mora voditi brigu i o stvarima koje ne pripadaju u usku domenu njezina posla. Kako nema poslodavca i klasičan uredski prostor za koji se mora brinuti, jako joj je važno da su joj svi alati za rad uvijek dostupni.

- Najvažniji su mi Cloud alati. Digitalne alate, osim za dizajn i multimediju, koristim i za bilješke, dokumente, tablice te za dijeljenje datoteka s klijentima i suradnicima, kojima svi uvijek imamo pristup bez obzira na to gdje se nalazimo - kaže.

Za idućih deset godina ima velike planove. Želi izdati još jednu knjigu, razviti koncept društvene igre, proširiti atelje i više se posvetiti održavanju edukacija.

magenta ht poduzetnici

Šibenčanku Sanju Lydiju Kulušić često se može pronaći na svadbama, krstitkama i drugim obiteljskim okupljanjima koje ljudi obično žele ovjekovječiti. Jedna je od najzaposlenijih fotografkinja u svojem gradu. Fotografijom se bavi posljednjih desetak godina, od čega posljednjih pet u sklopu vlastitog obrta. Osim što fotografira evente, Sanja surađuje i s poznatim domaćim brendovima, poput Sandre Haddad, za koju je snimala editoriale.

- Freelancer sam postala nakon što sam nekoliko godina radila za druge. Najviše mi se sviđa to što mogu raditi od kuće, putovati, upoznavati nove ljude, učiti i razvijati se sama - priča Sanja.

Sanja surađuje i s dvije fotografske agencije preko kojih prodaje svoje radove, pa su neke njezine fotografije završile i na naslovnicama knjiga. No, kao i svakog samostalnog kreativca koji radi s digitalnim alatima, često ju prati tinjajući strah da će zbog bezazlene pogreške izgubiti materijale na kojima je radila.

- Sve svoje materijale pohranjujem na više izvora. Osim toga, na raspolaganju su nam danas brojni digitalni alati za pohranu i organizaciju posla - dodaje.


Zadovoljna je kako se posao za sada razvija, dapače, bez previše razmišljanja kaže da u njemu želi ostati i dalje te ga, eventualno, proširiti većim brojem usluga, poput organizacije evenata, marketinga i brendinga.

HT digitalizira male tvrtke, otkrijte top-ponudu Magenta 1 Business

Poslovna rješenja malim poduzetnicima nikada nisu bila dostupnija u okviru nove Magenta 1 Business ponude. Potpuno digitalizirajte svoje poslovanje: Magenta 1 Business korisnicima omogućuje sve fiksne i mobilne telekomunikacijske usluge te ICT usluge kao što su cloud rješenja, informatička oprema, antivirusna zaštita, Mini CRM. Hrvatski Telekom svaki mjesec nagrađuje vašu potrošnju: dio potrošnje na fiksne i mobilne usluge vraća vam se kroz MAGENTA 1 BONUS koji možete potrošiti na ICT usluge.

SLOŽITE SVOJU KOMBINACIJU

Registriraj se i otkrij najbolje digitalne alate za poduzetnike

Preuzmite

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u suradnji s HT-om u skladu s najvišim profesionalnim standardima.