Sadržaj omogućuje Croatia osiguranje

Prvi put jamstvo za autokasko: u Croatia osiguranju riješite štetu u pet dana ili dobivate 1000 kuna

Svako 33. registrirano vozilo u Hrvatskoj prošle je godine sudjelovalo u nekoj prometnoj nesreći, a ukupna materijalna šteta veća je od 2,3 posto hrvatskog BDP-a.

Čini se kako je ipak pogrešno razmišljati da se nezgode uvijek događaju nekom drugom. Naime, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, 2017. godine u Hrvatskoj se dogodilo ukupno 34.368 prometnih nesreća. Godinu prije bilo je 32.757 prometnih nesreća, što znači da je brojka između 2016. i 2017. porasla za nešto manje od 5 posto. U prometnim nesrećama lani je sudjelovalo 61.176 vozila, i to najviše upravo osobnih automobila (njih 47.413). Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je registrirano gotovo 1,6 milijuna osobnih vozila, pa dolazimo do podatka da je svako 33. vozilo lani sudjelovalo u prometnoj nesreći.

Materijalna šteta nastala u prometnim nesrećama je golema. Prema procjenama ekonomskih analitičara, ukupna šteta uzrokovana nesretnim slučajevima na cesti viša je od 8 milijardi kuna, što je vrijednost približna 2,3 posto cjelokupnog hrvatskog BDP-a.

Ako vam se ta brojka čini posebno velika, u obzir treba uzeti da je šteta vezana uz osobne automobile i znatno veća dodaju li se toj brojci i štete izazvane prirodnim nepogodama te ostali manji ili veći kvarovi na automobilima izazvani vožnjom ili starošću automobila.

Sve takve štete na vozilima pokriva autokasko osiguranje. Croatia osiguranje prvo je u Hrvatskoj uvelo pravilo da će svim klijentima koji kod njih dogovore policu autokasko osiguranja isplatiti 1000 kuna naknade ako štetu za fizičke osobe ne riješe u roku od pet dana.

"Ako zakasnimo, korisniku isplaćujemo naknadu od 1000 kuna nakon isplate osnovne naknade za štetu", poručuju iz Croatia osiguranja.

Ako i dalje mislite da se prometne nezgode događaju nekom drugom, evo još malo statistike. Iako vremenski uvjeti bitno utječu na vjerojatnost nesreća na cestama, prošle se godine najviše prometnih nezgoda dogodilo za vedrog i suhog vremena, njih 23.862 ili ukupno 68,4 posto. Na tu statistiku značajno utječe turistička sezona, kada se višestruko povećava broj vozila na hrvatskim cestama. Najviše nesreća prošle se godine dogodilo upravo u ljetnim mjesecima: u srpnju ih je bilo 3708, a u kolovozu 3678. Što se tiče dana u tjednu, također ne posve neočekivano, najviše prometnih nesreća dogodilo se neposredno prije i tijekom vikenda. Lani su se 5723 nesreće dogodile u petak, a 5082 u subotu. Razlog prometnih nesreća najčešće su pogreške vozača. Od ukupnog broja prometnih nesreća prošle godine, njih 3267 uzrokovano je upravo pogreškama vozača, a najčešće među njima bile su brzina neprimjerena uvjetima na cesti te nepoštivanje prednosti prolaza.

Osim što garantira brzo rješavanje štete, autokasko osiguranje u Croatia osiguranju ima i brojne druge pogodnosti. Uz policu je moguće ugovoriti i opciju "zamjensko vozilo", kojom se osiguranicima u slučaju štete na automobilu pokriva trošak najma tog vozila, te opciju "vuča", koja u slučaju nesreće ili kvara korisnicima pokriva neograničen broj vuča, prijevoza i izvlačenja vozila kod pružatelja usluge prema njihovu izboru u Hrvatskoj i u zemljama članicama Sustava zelene karte.

Osim toga, ugovaranjem police autokasko osiguranja u Croatia osiguranju ulazite u program pogodnosti "Dobra prilika", u kojem osiguranici mogu ostvariti popuste kod više od 80 partnerskih tvrtki.