Sadržaj omogućuje Iskon

Svi žele siguran dom, a to je poseban izazov roditeljima s djecom predškolskog i školskog uzrasta. Utičnice, noževi i silni kućanski uređaji tek su dio potencijalnih opasnosti. Nezgoda se dogodi u sekundi nepažnje. Uza sve to, najveći je izazov roditeljima donijeti odluku u kojem trenutku dijete mogu ostaviti samo kod kuće.

Prvi je korak edukacija. Stručnjaci savjetuju da djecu odmalena treba učiti da budu samostalni, uz zadaće koje su primjerene njihovoj dobi. Ako je riječ o pitanju trenutka kada prvi put mogu ostati sami, psiholozi savjetuju da roditelji s djecom kroz cijeli proces prođu zajedno, postupno i uz stalnu komunikaciju.

Prema obiteljskom zakonu djecu predškolske dobi ne smije se ostavljati bez nadzora osobe starije od 16 godina. Međutim, polazak u školu sam po sebi nije jamstvo da je dijete dovoljno zrelo za takav potez.

– Teško je postaviti jasnu dobnu granicu ako treba odgovoriti na pitanje kad je u redu dijete početi ostavljati samo kod kuće. Uobičajeno se spominje granica od 12 godina jer se smatra da je dijete u toj dobi kognitivno sposobno donijeti odluke u potencijalno zahtjevnijim situacijama, iako je važno napomenuti da je ta granica individualna te uvelike ovisi o osobinama djeteta. Ključnu ulogu pri tom imaju roditelji i njihova procjena. – objašnjava magistra psihologije Ivana Mikanović.

Poznavanjem osobina svog djeteta znat ćete kako će reagirati na određene situacije: je li impulzivno ili oprezno, pada li lako pod utjecaj vršnjaka, zna li samostalno obaviti kućna zaduženja i zadaće s više koraka poput jutarnje higijene, razmišlja li o posljedicama svojih radnji ili reagira bez promišljanja...

Nije loše početi postupno i isprva dijete samo ostavljati samo na sat vremena te zatim s njim razgovarati čime se bavilo i kako se osjećalo. Negodovanje i strah roditelja može rezultirati nelagodom kod djeteta te je stoga važno da pripreme za razdvojenost prođete zajedno.

– dodaje Mikanović.

Kad ste sigurni da je vaše dijete dovoljno odgovorno i da je došao i taj dan, proces treba započeti razgovorom s djetetom, davanjem jasnih uputa što se od njega očekuje, što mu je zabranjeno dok vas nema i kako se ponašati u slučaju nezgode ili ekstremnih situacija poput potresa i požara. Djeci je važno objasniti potencijalno rizične situacije i načine reagiranja u njima.

– Potrebno je recimo jasno postaviti pravilo o neotvaranju vrata nepoznatim osobama, nekorištenju kućanskih uređaja ili o posjetama prijatelja. Dobro je da dijete na jasno vidljivom mjestu ima popis brojeva bliskih osoba koje može nazvati u situacijama koje ne zahtijevaju intervenciju 112, ali je važno i da napamet zna broj koji treba zvati u slučaju opasnosti. Važno ga je naučiti i adresu stanovanja i praktične stvari poput otključavanja i zaključavanja vrata. – objašnjava Mikanović i dodaje da je dobro djetetu pomoći samostalno organizirati vrijeme da mu ne bi bilo dosadno i da se ne bi osjećalo usamljeno.

Iznimno je važno znati kako se dijete osjeća kada je samo kod kuće. U slučajevima kad mu to izaziva strah, stres i paniku te se nikako ne može priviknuti na samostalan ostanak kod kuće, najbolje je pronaći drugo rješenje ili potražiti savjet stručnjaka.

Ni u jednom slučaju ne smijemo zanemarivati njihov emocionalni svijet, čak i djece koja se dobro prilagode samostalnom ostanku kod kuće. Uvijek je dobro da znaju da ih volite i mislite na njih pa im možda ostavite ceduljicu s porukom ili sličan sadržaj, a osjećaj sigurnosti za oboje pružit će telefonski razgovori u unaprijed dogovoreno vrijeme.

– savjetuje psihologinja.
Bez obzira na razvojne vještine i kognitivne kapacitete djece, dužnost je svakog roditelja da dom učini što sigurnijim prostorom za dijete te ukloniti sve što bi moglo naškoditi djetetu i čime bi se moglo ozlijediti poput oružja, noževa, alkohola ili lijekova...

Kako biste znali da je dijete u svakom trenutku sigurno, pomoći može i tehnologija poput sustava smart home jer vam omogućuje da zavirite u svoj dom bez obzira na lokaciju.

Sustav smart home veoma je jednostavno instalirati i nadopuniti dodatnim uređajima, a za rad mu je potreban samo fiksni ili mobilni internet te ne zahtijeva dodatne građevinske radove.

Uz Iskon.Smarthome i mobitel ili računalo veoma jednostavno u svakom trenutku možeš provjeriti stanje u domu i njime upravljati bez obzira na lokaciju, a pritom ne moraš imati fiksni internet ili biti pretplatnik.

Sustav u 15-ak minuta mogu postaviti baš svi, a košta samo 39 kuna mjesečno za Iskonove korisnike, odnosno 1999 kuna jednokratno za korisnike drugih operatera.

Saznaj više