Sadržaj omogućio bio&bio

Zašto i u kojoj dobi naša koža počinje stariti?

Koža je najbolji pokazatelj našeg zdravlja. Štetni vanjski utjecaji kojima smo svakodnevno izloženi mogu dovesti do smanjenja sposobnosti naših stanica da razgrade štetne slobodne radikale te dolazi do oksidacijskog stresa. On može dovesti do oštećenja stanica i tako utjecati na promjenu u strukturi i pravilnoj funkciji organa, tkiva i stanica.


Oksidacijski stres može dovesti do oštećenja stanica, uključujući stanice odgovorne za zdravlje imunološkoga sustava i odgovorne za starenje jer su regenerativna svojstva stanica oslabljena uslijed djelovanja slobodnih radikala. Na koži se vidi sve: od toga jesmo li se dovoljno naspavali do toga kako se hranimo i jesmo li pod stresom. Kreme i ostali preparati površinski će djelovati na njegu kože, ali zdrava koža doista dolazi iznutra.

Stručnjaci klinike Mayo jasno zaključuju da je pet ključnih preduvjeta za zdravu kožu. Jedan je od najvažnijih zaštita kože od sunca. Obvezno je korištenje preparata sa zaštitnim faktorom, izbjegavanje boravka na suncu između 10 i 14 sati te nošenje zaštitne lagane odjeće. Pušenje je za zdravu kožu zabranjeno. Pušači kožu ostavljaju bez kisika i nutrijenata koji su ključni za zdravlje kože. Osim toga, prirodni je gubitak elastina i kolagena kod pušača još i brži.Treći je obavezan korak nježno čišćenje kože. Svakodnevno čišćenje i brijanje agresivno djeluje na kožu pa u svakom slučaju treba izbjegavati snažne sapune koji isušuju kožu.

Mehaničke utjecaje na kožu moguće je otkloniti uz malo truda, ali nužno je znati da je za zdravu kožu presudan zdrav organizam. Loša prehrana i stres najviše utječu na izgled i ubrzano starenje kože. Stručnjaci klinike Mayo potvrđuju da je zdrava prehrana nezaobilazna, odnosno obavezno treba jesti mnogo voća, povrća, cjelovitih žitarica i proteina.Stres je ubojica zdrave kože. Stres se odmah vidi na aknama i ostalim vidljivim oštećenjima kože. Nemoguće ga je, naravno, potpuno otkloniti, ali dovoljno je postaviti normalne granice kao što su razumni rokovi i realne popise što trebamo činiti.

Zašto koža uopće stari?Geni su tek manjim dijelom ključni. Štoviše, stručnjaci se slažu da je čak 80 posto starenja kože pod utjecajem vanjskih utjecaja, dok su za preostalih 20 posto odgovorni naši geni. Pojednostavljeno, koža stari zbog naše DNK, a starenjem organizma stanicama treba sve više vremena za obnovu. Kako će naša koža stariti najviše ovisi o životnom stilu te svijesti kako kvalitetno nahraniti svoje tijelo. Stručnjaci pritom upozoravaju da se o prvim znakovima starenja treba brinuti od rane mladosti, a ne kada prvi znakovi starenja već postaju vidljivi. Starenje je naravno nemoguće zaustaviti, ali treba razmišljati koji koraci mogu pridonijeti prirodnom usporavanju starenja.

Biastin je najjača prirodna zaštita od starenja

Štetni vanjski utjecaji kojima smo svakodnevno izloženi mogu dovesti do oksidacijskog stresa i starenja kože. Pomozite si na vrijeme jer je dovoljna samo jedna kapsula Biastina na dan koja sadržava čak 12 mg astaksantina. Osim vitamina E koji štiti stanice od oksidacijkog stresa, originalna formula Biastina sadržava 100 % prirodni astaksantin – najjači prirodni antiokisdans. To je crveni pigment koji nastaje u biljkama i morskim mikroalgama (Haematococcus pluvialis).Koliko je astaksantin snažan, možemo vidjeti i uspoređujući ga s poznatim antioksidansima:

Riječ je o moćnoj mikroalgi koja se uzgaja na farmi koja se nalazi na očuvanom i zaštićenom havajskom otočju na kojemu je zbog velikog broja sunčanih dana uzgoj moguć tijekom čitave godine. Proizvod je pogodan i za vegane.

Saznajte više