SADRŽAJ OMOGUĆUJE ISKON

KAKO SE U 50 GODINA PROMIJENIO NAŠ DOM:

Danas imamo triput više uređaja, dvostruko više utičnica i sustave pametne kuće

PODIJELI

Jastuci i zavjese u boji koja baš odgovara našem raspoloženju tog dana, dron koji sam čisti kuhinju, glasovno upravljanje svim uređajima u kućanstvu. Perilica posuđa koja iz web trgovine naručuje tablete za pranje čim smo pri kraju zaliha. Buđenje uz šum valova i miris mora u vlastitoj spavaćoj sobi i šalica skuhane kave točno u minutu kad nam odgovara. Flokija ćemo putem aplikacije hraniti iz ureda, a čim dođemo doma, naša pametna kuća obradovat će nam se jednako koliko i on. Prepoznat će nas, podesiti nam temperaturu zraka, natočiti piće i pustiti omiljenu glazbu.

Iako je mnogo toga spomenutog još u dalekoj budućnosti, revolucija pametnih kuća već je u punom zamahu i mnogo toga što nam olakšava svakodnevni život dostupno je već danas. Procjenjuje se da će 50 milijardi uređaja već do 2020. godine biti povezano, a to je čak šest takvih uređaja po svakom stanovniku Zemlje. Istraživanje Business Insidera predviđa, pak, da će do 2020. godine prodaja pametnih kućanskih uređaja rasti puno brže od prodaje mobitela i tableta.

ISTRAŽITE SMART HOME:

Senzor poplave

Aktivira se na prvi znak opasnosti od poplave

Nadzorna kamera

Kako biste u svakom trenutku znali da vam je dijete sigurno

Pametni termostat

Može se podesiti putem aplikacije, na daljinu, a omogućuje uštedu i do 30 posto

Pametna utičnica

Uključiti ju se može na daljinu, putem aplikacije, a potrošnju struje računa u kunama

Senzor pokreta

Upozorava na kretnje u kući dok vas nema

Senzori na vratima i prozorima

Obavještavaju vas o svakom otvaranju

Pametne žarulje

Uz štedne LED žarulje možete prilagoditi intenzitet te boju svjetla

Senzor poplave

Aktivira se na prvi znak opasnosti od poplave

Nadzorna kamera

Kako biste u svakom trenutku znali da vam je dijete sigurno

Pametni termostat

Može se podesiti putem aplikacije, na daljinu, a omogućuje uštedu i do 30 posto

Pametna utičnica

Uključiti ju se može na daljinu, putem aplikacije, a potrošnju struje računa u kunama

Senzor pokreta

Upozorava na kretnje u kući dok vas nema

Senzori na vratima i prozorima

Obavještavaju vas o svakom otvaranju

Pametne žarulje

Uz štedne LED žarulje možete prilagoditi intenzitet te boju svjetla

Premda su pametni domovi postali funkcionalni razvojem tehnologije, sam koncept pametne kuće idejno nije nov. Na pametnoj se kući počelo raditi još u 60-ima, otkad su svake godine u naše živote ulazili novi kućanski uređaji, koje je trebalo uklopiti u tada prevelike i preskupe, a napose komplicirane sustave. Početkom 70-ih godina domaćice diljem svijeta maštale su o perilici posuđa, a hit desetljeća 80-ih bila je mikrovalna pećnica, koja je olakšavala život sve zaposlenijim ženama.

Uz hladnjak, koji je u Hrvatskoj tada imalo samo 30,8 posto domaćinstava, te štednjak, koji je posjedovalo 41 posto obitelji, u našim kuhinjama toga doba nije bilo još puno toga, eventualno toster i radio.

Prema prvim dostupnim podacima o osobnoj potrošnji stanovništva iz 1968., usisivač je imalo 18,4 posto obitelji, a bojler 18,5 posto. Krajem 60-ih i početkom 70-ih samo je 14,4 posto domaćinstava, većinom u gradovima, imalo perilicu rublja. Na selu ju je imalo samo 0,8 posto domaćinstava, a većina žena rublje je tada još prala na ruke. Na ručno pranje danas nas može prisiliti samo ogromna ljubav prema iznimno osjetljivom odjevnom komadu. U današnje vrijeme, perilica rublja je nešto što se podrazumijeva i ima je 95,4 posto kućanstava.

Iako je to sada mnogima nezamislivo, prije tridesetak godina televizor je imalo samo 31,5 posto obitelji, a telefon je postojao samo u gradovima. Našli bi se tu još i pokoja svjetiljka, budilica s radijem i gramofon, koji je imalo 20,2 posto domaćinstava.

1968

2014

31,5%
kućanstava

TV

96,5%
kućanstava

30,8%
kućanstava

Hladnjak

98,1%
kućanstava

14,4%
kućanstava

Stroj za pranje rublja

95,4%
kućanstava

Danas imamo tri puta više uređaja i dvostruko više utičnica.

U Velikoj Britaniji čak je zakonom propisano da trosobna kuća mora imati najmanje 38 utičnica kako bi strujom mogla napajati sve veći broj uređaja svojih vlasnika.

Prema podacima iz 2014., perilicu posuđa, o kojoj se 70-ih maštalo, ima 37,5 posto hrvatskih kućanstava, a mikrovalnu pećnicu njih 47,7 posto. Klima-uređaj se nalazi u 33,8 posto naših domova, 12 posto nas ima i aparat za espresso kavu, a standardni su danas i blender, sokovnik, pekač kruha, friteza, kuhalo na paru... Fiksni telefon ne koristimo više tako često kao prije, a glazbu, umjesto na radiju, češće slušamo na računalu ili TV-u.

Upravo su računalo, televizija i internet najviše promijenili naš svakodnevni život i bez njih danas teško možemo funkcionirati. Od 1,52 milijuna kućanstava, 839.791 ima osobno računalo, a 77 posto kućanstava ima pristup internetu. Obožavamo sve varijante, od desktop računala do notepada i laptopa, a vrlo često imamo i sva tri. Svako drugo domaćinstvo ima televizor ravnog ekrana, a svako treće prijenosno računalo. Mobiteli i računalo pomažu nam da budemo stalno povezani s nama dragim ljudima, ali sve se češće povezujemo i s raznim uređajima kako bismo učinkovitije koristili vrijeme i bili produktivniji.

Od samih početaka, upravo je to smisao pametne kuće i povezivanja uređaja međusobno i s nama putem mobitela: da nam poboljša kvalitetu života, omogući uštedu vremena i novca, istodobno obavljanje više zadataka te stalan nadzor i kontrolu naše imovine bez obzira na to gdje se nalazili.

Stoga na vrhu popisa karakteristika pametne kuće kojoj potrošači teže nije ljepota ni blještavilo, nego inovacija koja služi svrsi.

Senzori na vratima i prozorima prvi su i iznimno učinkovit korak u obrani od provalnika. Na mobitelu u svakom trenutku možete provjeriti jesu li svi zatvoreni, a u slučaju da ih netko drugi otvori, odmah će vam stići obavijest o tome.

Nadzorna kamera s noćnim snimanjem i senzor pokreta učinkovita su i inteligentna zaštita od provalnika koja će vas odmah obavijestiti o nepredviđenim kretanjima unutar vašeg doma, ali i omogućiti da se uvjerite da vam je dijete sigurno stiglo iz škole. Sliku svojeg dnevnog boravka ili neke druge prostorije dobit ćete na zaslonu svog mobitela sa samo nekoliko klikova.

Pametni termostat očit je primjer korisnog uređaja koji nam omogućuje da temperaturu u domu podešavamo putem aplikacije gdje god se nalazili te da paljenje i gašenje namjestimo na vrijeme koje nama najviše odgovara. Nema više potrebe grijati i hladiti stan u kojem veći dio dana ne boravite te tako bacati novac. Funkcija unaprijed zakazanog uključivanja grijanja ili hlađenja može smanjiti potrošnju energije i za 30 posto.

U tome će pomoći i pametna utičnica, koju također možete kontrolirati na daljinu, a koja istodobno računa potrošnju energije u kunama i omogućuje vam da pazite na račune.

Pametne žarulje ujedno su i štedne LED žarulje, a može ih se podesiti na jačinu svjetla koja vam u određenom trenutku odgovara, od žarkog do romantično prigušenog.

Senzor poplave potencijalni je spasilac svakog doma. Aktivira se na prvi znak opasnosti od poplave te vam pravodobnim upozorenjem osigurava dovoljno vremena da reagirate i spriječite nastanak štete.

Budući da je cjelokupna zamisao pametne kuće u tome da nam maksimalno olakša život, i samo postavljanje sustava u bilo koju nekretninu i njegovo korištenje maksimalno je pojednostavljeno. Za konfiguriranje sustava potrebno je samo 15-ak minuta slijeđenja jednostavnih uputa i pristup internetu, fiksnom ili mobilnom. Ne zahtijeva nikakve građevinske radove u domu, a za razliku od prije 60-ak godina, kada je bio tek u začecima, cjelokupni sustav pametne kuće danas je puno manji i, zahvaljujući prihvatljivim cijenama, napokon dostupan.

Predviđanja za godine pred nama najavljuju još uzbudljivija rješenja za naše domove koji će postati toliko 'inteligentni' da će po otisku prsta, temperaturi tijela ili otkucajima srca znati prepoznati naše potrebe i razlikovati ukućane od gostiju. Pametni sustavi postat će potpuno personalizirani. Uređaji koji će pratiti naše tjelesne funkcije postat će nam omiljeni 'nakit' koji više neće sličiti na gadgete, nego će biti integriran u estetski prihvatljive modne dodatke poput narukvice, sata, ogrlice... Više neće biti potrebe za kopanjem po torbici u potrazi za ključevima jer ćemo kuću otključavati klikom na aplikaciju, a čim uđemo kroz vrata, naša narukvica uparit će se sa sustavom pametne kuće. Poslat će joj podatke o našim otkucajima srca kako bi nas kuća mogla prepoznati, podatke o temperaturi našeg tijela da pojača ili smanji grijanje, podesit će nam jačinu rasvjete, pustiti omiljenu glazbu...

Svjetla kroz kuću palit će se i gasiti za nama prateći svaki naš korak ili točno u dva sata ujutro kad imamo običaj prošetati do kuhinje. Nakon što nas probudi ugodnim melodijama, pametna kuća obavijestit će nas o vremenskoj prognozi i stanju na cestama te nam sugerirati najjednostavniji put do posla. Uprži li sunce u prozor dnevne sobe, sama će navući zavjese ili spustiti rolete. U razvoj tehnologije koja bi nam omogućila integraciju digitalnog i fizičkog svijeta u našim domovima tehnološke kompanije već ulažu milijune dolara, a stručnjaci koji se time bave vjeruju da će nam pametni domovi vrlo skoro postati nešto što se podrazumijeva, poput interneta i mobitela.

Uz Iskon.Smarthome i mobitel ili računalo vrlo jednostavno u svakom trenutku možeš provjeriti stanje u svom domu i njime upravljati bez obzira na to gdje se nalaziš. Koristiš li SmartHome u vikendici ili nekretnini koja možda nema fiksni Internet priključak, dobro je znati da Iskonovo rješenje za pametne domove radi i na 4G mreži, bez obzira je li to Iskon.Mobile ili neki drugi operator.

Sustav u 15-ak minuta može postaviti baš svatko, a košta samo 39 kuna mjesečno za Iskonove korisnike, odnosno 1999 kuna jednokratno za korisnike drugih operatora.

Saznaj više