Sadržaj omogućuje Mastercard

Veliki test:

Je li moguće preživjeti 10 dana bez gotovine u Zagrebu?

mastercard mastercard
SAZNAJTE VIŠE

Švedska bi mogla biti prva zemlja koja će u potpunosti odbaciti gotovinu do 2030. godine. U Velikoj Britaniji prije dvije godine karticama je prvi put u povijesti učinjeno više od 50 posto svih provedenih transakcija. Beskontaktna plaćanja premašila su u toj zemlji trećinu ukupnih transakcija karticama. Živimo u uzbudljivom digitalnom svijetu, u kojem se trguje kriptovalutama, a plaća pomoću satova, selfija i otiska prsta. Prema procjenama kompanije Mastercard, fizički novčanici uskoro bi mogli postati stvar prošlosti jer se plaćanja sele na nosive uređaje. Oni, pak, kao što su satovi nekada su bili ograničeni na jednostavne zadatke poput brojanja koraka ili mjerenja brzine otkucaja srca, ali sada im plaćanje postaje jedna od glavnih svrha. Predviđa se da će 62 posto nosivih uređaja do 2020. godine imati integriran sustav za plaćanje.

Dok se iščekuju inovativni novi uređaji kojima ćemo plaćati, testirali smo je li u Zagrebu moguće deset dana živjeti bez imalo gotovine.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, u Hrvatskoj je čak 8,8 milijuna debitnih i kreditnih kartica. Prosječan račun plaćen gotovinom iznosi 66 kuna, a prosječna vrijednost transakcije provedene karticom 207 kuna.

Kartice koristimo u velikoj kupnji namirnica, kad plaćamo avionske karte ili smještaj preko interneta. Ali kako to funkcionira u svakodnevnom životu i je li moguće živjeti samo s komadom plastike deset dana, bez ijedne kune gotovine?

Ponedjeljak je onaj dan na početku radnog tjedna kad nam je najviše od svega ujutro potrebna - kava.

U mom kvartovskom kafiću u Maksimiru primaju samo gotovinu. Kažu mi da oni koji primaju kartice obavezno imaju odgovarajuće naljepnice na vratima, tako da se unaprijed možeš pripremiti. U centru grada možeš popiti kavu na karticu u većini kafića, kojima je svejedno kako plaćaš i ne gledaju te čudno ako za jedan espresso izvadiš "plastiku". Isto je i u najmanjem dućanu, gdje kupuješ pecivo ili nešto za užinu. Iako je račun iznosio samo 15 kuna, prodavačica je, ni ne trepnuvši, naplatila mojom beskontaktnom Mastercard® karticom bez unošenja PIN-a jer je transakcija bila manja od 100 kuna. Nema traženja sitniša ni vraćanja ostatka. Nekako sve ide brže i lakše. Prvi dan tako sam samo u kvartovskom kafiću morala platiti kavu gotovinom, sve ostale troškove platila sam karticom. Uredno sam uplatila mjesečnu članarinu u teretani. Čak i moj osobni trener kao vlasnik obrta prima kartice. Karticom sam platila i račun u kemijskoj čistionici.

Dok mi sestra prepričava svoju potragu za dadiljom, pitam je može li je platiti karticom. Budući da ju je angažirala putem agencije, moguće ju je platiti bezgotovinski, jednako kao i usluge čišćenja, koje se također ugovaraju preko servisa za čišćenje. Ustvari, većina uslužnih djelatnosti koje su uredno registrirane omogućuje plaćanje karticama.

Potreba za gotovinom iznenadi nas na neočekivanim sitnicama o kojima ne razmišljamo. Tako nisam imala kovanice za kolica u supermarketu u koji sam otišla samo s karticom, a sitan mi je novac trebao i na automatu za kavu u uredu MUP-a u Petrinjskoj. Na testu gotovine pala je i mala kvartovska pekarnica, u kojoj je moguće platiti samo gotovinom. U poznatim pekarskim lancima primaju i kartice.

mastercard zagreb mastercard zagreb
mastercard pekara mastercard pekara

Kad si freelancer kao ja, velika je prednost što ne moraš putovati na posao. Odlučila sam tramvajem otići na mjesto sastanka. Hoće li mi prodati kartu od 4 kune za tramvaj bez keša?

Dečko u kiosku kaže da nema problema: i karta i žvakaće gume i novine - sve može na karticu. Nije tako baš na svakom kiosku, ali u onim većim nema problema. Pitam i vozača, iako već znam odgovor. Ne, u tramvaju ne primaju kartice.

Kad sam već u gradu, odlazim na tržnicu vidjeti koliko daleko mogu stići samo s karticom. Svoju omiljenu salamu i meso kod mesara u donjem, zatvorenom dijelu Dolca mogu kupiti bez problema. Ali, s povrćem i domaćim sirom i vrhnjem išlo je teže - bakice naprosto nisu opremljene za takve transakcije. Karticu su mi odbili i u ribarnici. Kažu kako im je nezgodno baratati s ribom i uređajima u isto vrijeme. Ali zato u zalogajnici do nje mogu pojesti bakalar na koju god karticu poželim.

Karticom sam platila i frizuru u kvartovskom salonu. To je jedna od bitnih stavki za opstanak posla, tako da svi profesionalni saloni primaju kartice, govori mi frizerka dok mi navlači kosu na najveću okruglu četku koju ima. Prije izlaska nazivam sve taksi službe i pitam mogu li platiti karticom. Svi odgovaraju potvrdno, pa naručujem aplikacijom. Nažalost, u kafićima u koje ja izlazim i u kojima se slušaju rock i punk i dalje vlada "anarhija" - i naplaćuje se samo u novčanicama.

U popularnim je klubovima drukčije i ondje razmišljaju dugoročnije - ako se tijekom večeri proveselite toliko da ste slistili sav keš, plaćanje karticom je uobičajeno. U klubu i restoranima kao nesavladiv se izazov pokazalo ostavljanje napojnice ako plaćate karticom. Nju kod nas uglavnom nije moguće dodati na ukupan račun kao što je to uobičajeno u inozemstvu. Kad smo kod hrane, karticom je uglavnom moguće plaćati i dostave, samo je važno to napomenuti prilikom naručivanja.

Karticom, naravno, uobičajeno plaćam sve što kupujem online. Njome plaćam i ulaznice za kino i kazalište, liječnika, školarinu za faks mlađeg brata, mehaničara i tehnički pregled za auto, kao i tečaj stranog jezika.

Zapravo je bilo prilično jednostavno preživjeti nekoliko dana bez gotovine, pa sam si postavila izazov - državne institucije. Odlučite li režije platiti u pošti ne biste li izbjegli dodatne pristojbe, oboružajte se gotovinom jer se tamošnji POS uređaj može koristiti samo za određene transakcije, a plaćanje režija nije jedna od njih. A što ću s osobnom, koja uskoro istječe, ili ako se poželim udati kod matičara?

- Građanski brak? Ne, žao mi je, ne primamo kartice. Trebat će vam 10 kuna državnih biljega i uplatnica na još 140 kuna - rekao je ljubazni gospodin u matičnom uredu.

Praćenje troškova ne mogu svrstati pod svoje jače strane, više sam jedna od onih koji svako malo zbunjeno gledaju u prazan novčanik i pitaju se gdje im je nestao sav novac. Zato je nakon ovog testa bilo pravo osvježenje vidjeti sve svoje troškove navedene na jednome mjestu u aplikaciji na mobitelu. Znala sam točno kada sam i gdje potrošila svaku pojedinu kunu i koliko mi je još ostalo do kraja mjeseca. Bez ikakvih iznenađenja.

mastercard mobile mastercard mobile

Mastercard - lider u inovacijama plaćanja

Struka predviđa da će do 2022. u Europi biti više bezgotovinskih transakcija od onih koje podrazumijevaju gotovinu, a ovi europski trendovi zaživjeli su i na našem tržištu.

- Želja potrošača za jednostavnim, sigurnim, brzim i digitalnim rješenjima u segmentu plaćanja raste. Naime, evolucija tehnologije odgovorna je i za evoluciju u plaćanju - današnji povezani potrošači preferiraju bezgotovinske transakcije, a povezani uređaji, za koje se očekuje da će ih do 2020. u svijetu biti 30 milijardi, donose nove prilike za trgovinu i bezgotovinsko plaćanje - istaknula je Sanja Žigić, direktorica kompanije Mastercard u Hrvatskoj. Stoga ne iznenađuje, dodala je, da su rezultati istraživanja "MasterIndex" potvrdili trend rasta svih oblika bezgotovinskog plaćanja i u našoj zemlji.

- Kartice su uobičajeno, čak i preferirano sredstvo plaćanja među hrvatskim građanima, a raste i kupnja online, koja uvelike podrazumijeva bezgotovinsko plaćanje - zaključila je Žigić.

Saznajte više

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u suradnji s Mastercardom u skladu s najvišim profesionalnim standardima.