Sadržaj omogućuje Hrvatski Telekom

PET DIGITALNIH IZAZOVA ZA MALE PODUZETNIKE: EVO KAKO BITI EFIKASNIJI I SMANJITI TROŠKOVE

Malim poduzetnicima nije nimalo jednostavno. Osim osvajanja kupaca i tržišta, zbog najčešće ograničenih resursa u usporedbi s velikim kompanijama suočavaju se s brojnim izazovima u poslovanju. Među najčešćima su upravo ograničeni resursi, i kad je riječ o ljudima i kad se radi o financijama, te hvatanje koraka s trendovima, razvojem tehnologije i digitalizacijom. Evo najvećih izazova malih poduzetnika i potencijalnih rješenja.

Česte zakonske izmjene noćna su mora poduzetnika - otkrijte aplikaciju koja automatski ažurira sve promjene

Promjene zakonodavnog i regulatornog okvira najveći su poslovni rizik poduzetnika u Hrvatskoj. Gotovo svaki drugi poduzetnik upravo prečeste izmjene zakona i propisa ističe kao najveći rizik po kojem smo uz bok Grčkoj. Kazne za nepoštovanje propisa mogu biti drakonske, a mali poduzetnici, posebno oni koji tek počinju poslovati, rijetko si mogu priuštiti neočekivan udarac na bilancu. Nije stoga loše razmisliti o ulaganju u digitalne poslovne alate koji, osim što, primjerice, služe izdavanju računa, sve automatski ažuriraju u skladu s najnovijim zakonskim promjenama. Fiskalna blagajna, osim što, kao jedan uređaj, objedinjuje internetsku vezu, blagajnu i aplikaciju, sistematizira sve račune i automatski ih prosljeđuje Poreznoj upravi.

Revolucija poslovanja u cloudu - niži troškovi, efikasniji timovi i top-usluga klijentima

Gotovo bez iznimke, poslovanje se danas odvija u realnom vremenu. Svi podaci moraju biti sigurno pohranjeni i lako dostupni. Vaše baze, poslovne aplikacije i web stranice “rade” i kada je vaš obrt zatvoren, a svi kanali komunikacije s kupcima i klijentima trebali bi uvijek biti otvoreni. Odgovor na ove izazove mnogi obrtnici i mali poduzetnici pronašli su u različitim cloud alatima. Pojednostavljeno, cloud tehnologija dopušta korisnicima da svoje podatke i aplikacije ne pohranjuju na nekom fizičkom računalu, nego u “oblaku” kojem, uz internetsku vezu, mogu pristupiti bilo kada i s bilo kojeg uređaja. Primjene ove tehnologije u poslovanju su brojne; različite cloud aplikacije mogu vam pomoći da pohranjujete sve podatke vašeg biznisa, mogu služiti kao pouzdani i jeftini serveri s kojima možete biti sigurni da su vaše web stranice uvijek dostupne, mogu sistematizirati komunikaciju i zamijeniti neke tradicionalne analogne kanale komunikacije poput faksa.

Skupa ICT oprema najveći je trošak pri pokretanju malog biznisa, rješenje je najam

Pokretanje ili proširenje poslovanja zahtijeva značajna ulaganja u informatičku opremu i pripadajući softver. Računalna oprema, a s njima i softver alati su u koje jednostavno morate uložiti određena sredstva i tu se poduzetnici susreću s prilično banalnim problemom. Informatička oprema često je skupa, čim se kupi, gubi na vrijednosti, brzo zastarijeva, kvari se i zahtijeva redovno održavanje. Jedan od načina za zaobilaženje ovog problema su programi kroz koje poduzetnici imaju mogućnost najma informatičke opreme uz pripadajuće softverske aplikacije, poput ponude ICT opreme ili paketa “Office 365”. U sklopu ovih ponuda poduzetnici za mjesečnu naknadu mogu dobiti svu opremu potrebnu za poslovanje, uz besplatnu tehničku podršku, i tako amortizirati rizik kupnje.

Štete nastale hakerskim napadima znaju biti ogromne. Znate li kako se zaštititi?

Čak i više od fizičkih ugroza, provala i sličnog, tvrtke danas posebnu pozornost moraju obratiti na zaštitu od malicioznih računalnih virusa i hakerskih napada. Prošle je godine prosječna šteta nastala hakerskim napadom na velike kompanije u SAD-u iznosila 1,3 milijuna dolara, a kod srednjih i malih poduzetnika čak 117 tisuća dolara. Opasnost od nepotrebne štete nastale sigurnosnim propustima i vanjskim napadima prepoznaju i domaći poduzetnici, koji su cyber napade u jednom nedavnom istraživanju svrstali među najveće industrijske rizike. Pouzdan antivirusni sustav obvezan je za sigurno i mirno poslovanje.

Efikasnost, efikasnost, efikasnost

Efikasnost je prvi preduvjet za opstanak na tržištu, a ta tvrdnja posebno vrijedi kad govorimo o malim poduzetnicima, kojima su svaki projekt, transakcija, račun ili klijent važni. Biznisi su, pod pritiskom konkurencije, primorani biti maksimalno agilni i učinkoviti, a u tome im mogu pomoći i brojni digitalni alati. Postoje brojne aplikacije koje služe upravo u tu svrhu. Na primjer, poduzetnici koji se bave prijevozom ili imaju veći vozni park s Cloud nadzorom vozila u svakom trenutku mogu znati gdje im se nalazi pojedino vozilo i kojim je rutama putovalo. Pantheon ERP pomoći će im da imaju kompletan i potpuno transparentan uvid u sve svoje poslovne procese, a uz Mini CRM mogu sistematizirati i digitalizirati sustav odnosa s klijentima.

HT digitalizira male tvrtke, otkrijte top-ponudu Magenta 1 Business

Poslovna rješenja malim poduzetnicima nikada nisu bila dostupnija u okviru nove Magenta 1 Business ponude. Potpuno digitalizirajte svoje poslovanje: Magenta 1 Business korisnicima omogućuje sve fiksne i mobilne telekomunikacijske usluge te ICT usluge kao što su cloud rješenja, informatička oprema, antivirusna zaštita, Mini CRM. Hrvatski Telekom svaki mjesec nagrađuje vašu potrošnju: dio potrošnje na fiksne i mobilne usluge vraća vam se kroz MAGENTA 1 BONUS koji možete potrošiti na ICT usluge.

SLOŽITE SVOJU KOMBINACIJU

Registriraj se i otkrij najbolje digitalne alate za poduzetnike

Preuzmite