SADRŽAJ OMOGUĆAVA QATAR AIRWAYS

Lechon, laksa ili kabsa

– doznajte zašto su razlog za iduće putovanje iz snova

Svaka destinacija ima i svoje specijalitete koji je čine posebnom. Od čudnih prženih stvari na štapićima u Vijetnamu do specijaliteta koji se pripremaju pod zemljom na Novom Zelandu, ovaj gastronomski putni vodič pomoći će vam da se lakše snađete i uživate i prije samog putovanja. Poletimo!

Tajland, Bangkok

Pad thai - jednostavan, a poseban

Glavni grad Tajlanda ne samo da je jedan od najbučnijih, najenergičnijih i najbrže rastućih gradova koji će vas oboriti s nogu nego ima i fenomenalnu kuhinju. Kad ste u Tajlandu, nikako nemojte propustiti njihovo najpopularnije jelo - pad thai, široke rezance od riže s bambusovim klicama, povrćem, proteinima i preljevom od kikirikija, kao uvod u rapsodiju tajlandske kuhinje, poznate i po juhi tom yum, zelenom, crvenom i žutom curryju te som tumu - salati od papaje.

Izvorno ime jela bilo je gway teow pad thai, što na kineskom znači rižini rezanci, a vjeruje se da su ga u Tajland donijeli baš kineski trgovci oko 1700. godine.

Pad thai se u osnovi sastoji od rižinih rezanaca, neke vrste proteina (piletina, govedina,svinjetina, kozice, škampi, školjke ili tofu), povrća i jaja, a dodaje mu se cijeđeni sok limete i puno kikirikija. U sve to na kraju se umuti istoimeni umak kako bi se dobila mješavina slatkog, kiselog i slanog okusa. Umak pad thai najstrože je čuvana tajna! Poznato je da u njega idu začin tamarind, riblji umak, umak od čilija i palmin šećer - ali u kojim omjerima, niti jedan chef neće otkriti. Možete eksperimentirati ili jednostavno kupiti gotov umak kad ste u egzotičnom Tajlandu.

Pad thai najbolje će vas uvesti u okuse Tajlanda i naučiti što sve trebate znati o egzotičnim začinima. Može ga se naći doslovno svuda - kako na brojnim štandovima ulične hrane u Bangkoku tako i u otmjenim restoranima. U Aziji se na ulicama jede predvečer, pa tako nakon pet poslijepodne prošetajte do staroga grada i restorana Thip Samai, koji već 50 godina radi najbolje porcije u gradu. Nije ga teško naći - samo slijedite red koji se proteže ispod crvenog neonskog znaka na Machachai Roadu.

Ako ste nakon toga polizali prste i želite znati u čemu je trik - treba ga pripremati u jako zagrijanom woku kako se rezanci ne bi lijepili i biti ekstra brz da sve skupa ne bi izgorjelo!

Bali, Denpasar

Nasi goreng - slatko-ljuta rapsodija

Na Otoku Bogova, kako zovu Bali jer ima više od 30 tisuća hramova i gdje je žetva riže tri puta godišnje, svagdje i u svakoj prilici jede se upravo riža ili - po indonežanski - nasi!

Kraljica svakog obroka zamjenjuje kruh i jede se apsolutno sa svime, čak i u kolačima. Nacionalno jelo je nasi goreng - pržena riža s povrćem, jajima, začinima i piletinom, govedinom ili plodovima mora.

I, naravno, s puno začina, kao što su čili papričice, slatki umak od soje i pasta od škampi. Ono što indonezijsku prženu rižu čini drugačijom od ostalih diljem svijeta je kecap manis ili slatki umak od soje, kao i dodatak palmina šećera, što joj daje smeđu boju. Recept je potekao iz Kine te datira još iz 2. stoljeća, a rezultat je slatko-ljuta riža uz koju lokalci jedu umak sambal - nešto nalik kečapu, ali puno, puno ljuće. Tajna dobrog nasi gorenga je da se obavezno jede uz pečeno jaje na vrhu!

Nasi gorengom se započinje i završava dan, a Balinežani ga jedu uz ljute papričice kojegrickaju kao da su kikiriki. Uz nasi goreng popularan je i nasi campur ili, u prijevodu, riža s mješavinom svega i svačega. Daju vam porciju riže, a uz to možete birati satay ili ražnjiće od piletine, tofu, patlidžan u ljutom umaku, urap, odnosno kuhano povrće s kokosom, trakice piletine s čilijem i, naravo, umak sambal. Sambal matah je ručno rađeni umak od luka, češnjaka, čilija, listića limete, paste od škampi, limunske trave i kokosova ulja.

Nasi campur nigdje ne može biti loš, ali ako želite pravu stvar, otiđite do Manarai Beach Cluba na plaži Nusa Dua, gdje chef Phillip Mimbimi spravlja pravu rapsodiju, nakon koje ćete poželjeti jesti to jelo do kraja života. Naravno, ostavite mjesta za neki od deserata kao što su bubur sumsum - kašu od riže s kokosom, klepon - okruglice od riže umočene u karamelizirani smeđi šećer, laklak - balinežanske palačinke, ili pržene banane... Dobar tek!

Katar, Doha

Kabsa - čarobno jelo kao iz 1001 noći

Miris machbūsa ili kabse je neodoljiv, a ovo jelo od basmati riže, mesa i povrća krije i tajne začine koji će vas očarati kao priče iz 1001 noći. Naime, miješaju se kurkuma, đumbir, klinčić, kim, crni papar i crveni čili, cimet i crni kardamom te stvaraju nevjerojatnu rapsodiju okusa. Dodaju se još i bademi i grožđice i okus je takav da ga naprosto morate probati. Ime kabsa potječe od arapske riječi "kbs" , što znači pritisnutii doslovno se odnosi na tehniku kuhanja jer se svi sastojci kuhaju stisnuti u jednom loncu. Tajna je u tome da se meso prvo kuha u vodi dok ne omekša, a potom se upravotom juhicom zalijeva riža.

Kad se nađete u Dohi, nema boljeg načina da uronite u lokalnu kulturu nego da istražite lokalnu kuhinju. Najbolje mjesto za istraživanje je Souq Waqif, tržnica ili bazar koji je nekada bio dio grada u kojem su trgovali lokalni farmeri i trgovci. Godine 2004. potpuno je obnovljen i danas glavni trg okružuje pravi labirint uličica s gomilom dućančića. Pravo je vrijeme da istražite suk ono kad ste gladni jer tamo ćete, osim kabse, pronaći i ostale arapske specijalitete i zvijezde katarske kuhinje – hares, namaz od mesa, žita i maslaca s cimetom, pa i thareed, mješavinu povrća kao što su krumpir,mrkva i grah koja se jede s piletinom ili janjetinom, a na dnu lonca nalazi se kruh koji je upio sve te divne okuse. Sve se prekrije rajčicom i začinima i moglo bi se reći da su to lazanje na katarski način. A gdje su tek deserti! Nema druge nego kušati na licu mjesta.

Australija, Sydney

Barbie vas neće ostaviti gladnim

Svaki javni park u Australiji ima roštilj koji je svima besplatno na raspolaganju. A jela s roštilja i sve što prati taj način pripreme obožavaju! Popularan je i kad ljeto prođe, a nadimak mu je "barbie", od barbecue. Na njega se baca sve i svašta, ali najpopularniji su janjetina, škampi i kobasice ili snags. Nađu se na njemu i rakovi, jastozi, riječna ribabarramundi, ali i ona morska. Tajni recept dobrog barbieja? Ono što je na roštilju zalijeva se pivom ili vinom, odnosno pićem koje u tom trenutku "roštilj-majstor" pijucka. Kod australske roštiljade nema dugačke pripreme ni kompliciranih marinada - pravilo je da meso bacite na grill, a poslije dodate češnjak, peršin, limunov sok i maslinovo ulje. Neki neobičan dodatak? Ananas! Apsolutni "must have" kad ste u Australiji.

Ako se nađete u Sydneyju, bit ćete očarani širokim izborom mjesta na kojima se može pojesti dobro jelo s roštilja. Moderni su i "uvozni" načini pripreme mesa na grilu - od teksaškog do korejskog - ali kad ste već u Australiji, red je da probate domaće. U mirnoj uličici kvarta Chippendale smjestio se restorančić LP’s, do kojeg će vas najbolje dovesti - vlastiti nos. Meso se dimi, i to na lokalnom drvetu, a možete probati piletinu natrljanu koprom i paprikom, dimljenu janjeću potrbušnicu punjenu ljutim kobasicama ili goveđa rebarca.

Na kraju se zasladite tortom za koju ste sigurno čuli - Pavlovom. I Australci i Novozelanđani tvrde da su baš oni izmislili taj slavni desert u čast slavnoj balerini Ani Pavlovoj, koja je tamo gostovala 1902. godine. Čija god bila, Pavlova je lagana, voćna isa šlagom - i vjerojatno ju nijedna balerina ne bi pojela zbog linije. Baš zato što je fantastično slatka.

Novi Zeland, Auckland

Zemljana aroma hangija

Zemlja sa 4 milijuna ljudi i 50 milijuna ovaca otvara apetit zbog čistog zraka i čudesne prirode. Ima više od 14 tisuća kilometara obale i poznata je po ljubavi prema morskoj hrani, a hangi je način pripreme jela koji su Novozelanđani, popularno zvani kiviji, naslijedili od Maora.

Meso ili riba, začini i slatki krumpiri - kumari - pripremaju se pod zemljom i lagano kuhaju satima. Ono što se dobije tjera vam suze na oči od miline - meko meso koje otpada s kostiju i povrće stopljeni u prekrasnoj dimljeno-zemljanoj aromi. Danas se u hangi dodaju i svinjetina, janjetina, krumpiri, bundeva i kupus, a nekada davno hrana pripremljena na taj način - "kai" - bila je umotna u lišće.

Naravno da ćete to probati ako se zateknete u Aucklandu, ali još je bolje ako se nađetena Novom Zelandu tijekom lipnja. Tada je, naime, maorska Nova godina, Matariki, kadase slavi i dolazak zime. U gradu traje Festival Matarikija, u sklopu kojeg, osim kulture, umjetnosti i zabave, možete upoznati i nevjerojatne tradicionalne okuse, a na njemu se održavaju i pravi kulinarski okršaji. Dimljena tuatua, kawakawa, ukiseljeni pikopiko i paua u morskim algama zvuče dovoljno zanimljivo i egzotično da se poželite odmah zaputiti u taj dio svijeta i na licu mjesta saznati što je to točno!

Malezija, Langkawi

Mjesto divnih zalazaka i lakse

U Maleziji ne možete proći bez lakse - guste juhe u koju ide sve i svašta, u kojoj se spaja nespojivo, a okus je vrhunski. Rezanci, škampi, kokosovo mlijeko, komadići ribe,kuhano jaje, svinjetina, limeta...Okusi koje nikada ne biste pomiješali, ali su u konačnici fantastični.

Jedu je u stotinama varijanti od Malezije, preko Singapura, ali na Langkawiju je specifična. U njoj su svježi debeli rezanci, koji moraju biti domaći, juha je gusta, ljuta i opora. Nećete u njoj naći komade mesa, nego ribe, a jaje je uvijek na vrhu. U čemu je tajna? Ne treba se bojati dodati začine kao što su đumbir, kurkuma, limunska trava i češnjak.

Na Langkawiju, koji krase neki od najljepših zalazaka sunca, život se vrti oko plaže i ulične hrane, ali mjesto na kojem možete pojesti najbolju laksu totalno će vas iznenaditi! Kad sletite na otok, neće vam trebati karta jer se fantastična laksa jede - u ulici nasuprot aerodroma. Mjesto svi znaju kao "laksa airport", a nije nimalo šminkersko, nego pravo lokalno. Možete sjesti s lokalcima, promatrati zrakoplove kako polijeću i slijeću i naručiti svoju porciju specijaliteta koji se diči fantastičnim umakom čiji je recept, naravno, tajna.

Filipini, Davao

Jeste li za hrskavu svinjetinu ili možda nešto egzotičnije?

Doći na Filipine, a ne probati njihovo nacionalno jelo - lechon - ravno je grijehu. Onima koji nisu ljubitelji egzotične kuhinje bit će možda dobra vijesti da je lechon pečeni odojak. U naslijeđe Filipincima ostavili su ga kolonizatori Španjolci, pa se tamo vrti na ražnju sve od 16. stoljeća.

Priprema se tako da se cijelo prase natakne na ražanj i peče iznad vatre, najčešće one od kokosovih oraha. Prije toga mu se odstranjuju iznutrice i puni se začinima kao što su luk i češnjak, a odojak je najbolji kad je star između dva i šest mjeseci jer nije masan. Najbitnije je da je kožica hrskava, a tajna je da je dobro natrljaju solju.

Ako niste ljubitelj mesa, onda u Davau svakako morate probati rep tune sa začinima ili pakfry. Prvi korak je skuhati rep tune u dodatku octa i začina, a onda ga zapržiti u ulju da postane hrskav. Ovo je izvorno jelo Davaa i preporučuje se kao nešto što ne biste smjeli preskočiti, a restoran koji ga priprema najbolje u gradu je Palovince Place.

Ako vam ništa od ovoga nije dovoljan izazov, znajte da se na Filipinima ništa ne baca jer je ljudi mnogo i sve se mora iskoristiti. Zato ćete tamo pronaći isaw - svinjska i pileća crijeva pržena u ulju i nataknuta na štapiće, kao i proven - pohane pileće želuce, koji su također prženi u ulju i izgledaju kao ražnjići. Jedno je sigurno - na Filipinima sigurno nećete ostati gladni, bez obzira na to što volite.

Vijetnam, Da Nang

Raj za gastronomade i ljubitelje juha

Predivne plaže, valovi, luksuzni resorti, sunce koje vas mazi veći dio godine - sve to možete doživjeti u Da Nangu, petom po veličini gradu u Vijetnamu. Kao i fantastičnu ponudu ulične hrane koja mu daje dodatni šarm. Jer Da Nangje san svakog gastronomada sa svojim beskrajnim, finim i jeftinim opcijama. Mogli biste ovdje živjeti godinama i nikada vam ne bi ponestalo mjesta na kojima se fantastično jede.

Otkuda uopće krenuti? Recimo, od rezanaca quang, koji su potekli iz istoimene regije. To su rižini rezanci sa začinima, salatom i cvijetom banane u juhi od svinjetine, piletineili ribe uz dodatak soli, šećera, papra, luka češnjaka i limunske trave te sa smrvljenim kikirikijem povrh svega toga. O da, Vijetnamci vole složiti sve i svašta u svoje obroke. Ovi rezanci sama su bit Da Nanga i obožavaju ih svi - od lokalaca do turista.

Najpoznatije vijetnamsko jelo zasigurno je pho - juha od rezanaca, začina i mesa u tisuće varijanti. Svatko misli da ga baš njegova baka najbolje priprema, a tajna je u tome da se u njega stavi sve što najviše volite i kuha s ljubavlju. Da Nang ima svoju inačicu juhe i zove se bun cha ca, a u njoj su riblji kolačići u ribljoj juhi, kuhani uz ananas i rajčice. Potražite lokal pod imenom Bun Cha Ca 109 i dopustite svojim čulima da uživaju u nekim sasvim novim okusima.

Ako ste ipak ziheraš i volite jesti ono što jedete i kod kuće, tu je banh mi - sendvič u svježem baguette kruhu sa šunkom, krastavcima, čilijem i lukom. Ostavština Francuza i jedno od jela koje se i dalje obožava u Vijetnamu.

Iz Zagreba letite kao nikada do sad

Zagreb je postao dio plana razvoja i globalnog širenja Qatar Airwaysa prije sedam godina i od tada do danas polako, ali sigurno osvaja srca putnika željnih istraživanja svijeta. Od prvog leta 2012. godine, Qatar Airways je neprestano razvijao liniju Zagreb - Doha i od tadašnja tri leta uslugu proširio na današnjih 14 izravnih letova tjedno, čime je svima koji putuju iz Zagreba i prema njemu omogućio još bolju povezanost s njegovom neprestano rastućom mrežom s besprijekornim iskustvom presjedanja u jednoj od najmodernijih i najboljih zračnih luka na svijetu - Hamad International.

Prošle godine Qatar Airways je otvorio brojna nova odredišta, među kojima se ističu Mombasa u Keniji i Da Nang u Vijetnamu, a u ovoj godini najavljuje letove u Langkawi u Maleziji i Davao na Filipinima.