Sadržaj omogućila INA

Europski naftni sektor kreće u tranziciju

Podijeli

Cijena nafte i u 2017. godini bit će jedna od najvažnijih svjetskih tema. Početak godine ne ukazuje da bismo trebali očekivati značajan rast cijena „crnoga zlata“ jer nafta na burzama i dalje kotira ispod 50 dolara po barelu, ovisno o sezonskim kretanjima. Dok potrošači prate koliko plaćaju spremnik goriva svog automobila, svjetske naftne kompanije prekrajaju poslovne planove zbog prepolovljenih cijena nafte posljednjih godina za više od 50 posto. Vrijeme je ovo u kojem se sektor energije i resursa nalazi pred velikim izazovima. Za očekivati je da će se svaki pomak u poslovanju, bio on na bolje ili lošije, osjetiti i u drugim gospodarskim granama jer od 500 najvećih tvrtki iz Srednje Europe čak ih je 133 iz sektora energije i resursa, prema analizi konzultantske kuće Deloitte.

Najveća je tvrtka u Srednjoj Europi poljska naftna tvrtka PKN Orlen s 21,1 milijarda eura prihoda. Domaća je naftna kompanija INA među najvećih 30 tvrtki u sektoru.

Trendovi u kretanju cijena nafte ovisni su o potražnji za naftom, a mnogi analitičari procjenjuju kako ćemo u sljedećih deset godina svjedočiti padu potražnje. Prema mišljenju pojedinih analitičara taj će se pad dogoditi već poslije 2020. godine, a bio bi prouzročen sve strožim zakonskim mjerama koje ograničuju utjecaj globalnoga zatopljenja i emisija CO2 te ukidaju subvencije na fosilna goriva. Kao što je rekao Dominic Emery, direktor strateškog planiranja u British Petroleumu, više nije pitanje „hoće li se to dogoditi“ već „kada će se to dogoditi“. S druge strane, postoje i prognoze koje taj pad potražnje za naftom ne predviđaju tako brzo. Saudijska Arabija najveći je proizvođač nafte na svijetu, premda ju je prema proizvodnji u prosincu 2016. godine pretekla Rusija, i očekuje da će se rast potrošnje usporenim ritmom događati čak do 2040. godine. Ipak svoju državnu naftnu kompaniju, koja bi ove godine trebala izići na burzu, strateški usmjerava i u ulaganja u petrokemijske pogone diljem svijeta, ali i nove tehnologije za obnovljive izvore energije što svjedoči kako se već sad pripremaju za razdoblje u kojem nafta više neće imati važnost koju ima danas.

No, do tog trenutka će vjerojatno proći mnoga desetljeća i nafta će u bližem i srednjoročnom razdoblju ostati najvažniji energent, a naftne industrije važni pokretači gospodarstva. BakerHughes, američka naftna servisna tvrtka objavila je podatak kako je u siječnju 2017. godine u cijelom svijetu bilo aktivno 1918 bušaćih garnitura, što je za 8,2 posto više nego u prosincu 2016. godine što upućuje na činjenicu da vrijeme eksploatacije ugljikovodika sigurno nije završilo, već da ima trend porasta ulaganja u istraživanja. Procjenjuje se da bi zbog smanjenja troškova u istraživanju naftne tvrtke sada mogle s manje novaca istražiti više bušotina, znači povećati količinu novootkrivene nafte. INA je primjerice u istraživanje i proizvodnju u proteklih deset godina uložila više od 15 milijarda kuna, a ukupno 24 milijarde u sve svoje temeljne djelatnosti, unatoč nepovoljnom okruženju i dugom razdoblju svjetske gospodarske krize. I dalje je jedan od vodećih investitora u državi s više od 60 posto reinvestirane dobiti te jedan od najvećih poslodavaca. Imajući sve u vidu svakako treba nastaviti razvijati neiskorištene potencijale kada su u pitanju istraživanje i proizvodnja ugljikovodika. Ovdje se može istaknuti i Inin uspjeh u ostvarenju rasta domaće proizvodnje nafte. U 2014. godini, nakon 17 godina Inini su stručnjaci uspjeli preokrenuti trend pada proizvodnje nafte na domaćim poljima i godina je završila s rastom proizvodnje nafte od 4 posto u odnosu na godinu ranije. Uslijedila je još pozitivnija 2015. s rastom od čak 20 posto, a pozitivan trend nastavljen je i u 2016. jer je zabilježen rast proizvodnje nafte od 12 posto. Kad bi se primjerice usporedila proizvodnja domaće nafte iz 2016. s onom iz 2013., koja je bila posljednja godina pada proizvodnje, INA je povećala proizvodnju nafte s domaćih polja za 39 posto što je veliko postignuće s obzirom na zrelost Ininih naftnih polja.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u suradnji s INA-om u skladu s najvišim profesionalnim standardima.