VODIČ PO DOBI

Doznajte kako naučiti svoje dijete da postane odgovoran potrošač koji pametno upravlja novcem

← Povratak

Razumljivo je da mališani žive u zabludi kad se radi o novcu, pa vjeruju da je bankomat njegov nepresušan izvor, da su kovanice vrednije od papirnatih novčanica jer su teže i da se njime kupuju samo konkretne stvari poput čokolade, a o režijama baš i ne razmišljaju.Jasno je da djecu do određene dobi niti ne treba pretjerano zamarati financijama, no poželjno je na vrijeme početi upoznavati ih s određenim financijskim konceptima koje su sposobni razumjeti. Djeca do šest godina razumjet će čemu služi kasica prasica, oni u dobi od šest do deset godina mogu pojmiti na koji način funkcionira kartica, a tinejdžeri su sposobni sudjelovati u zajedničkom planiranju troškova. Edukacija o financijama korisnija je i ima dugoročnije efekte ako se provodi kontinuirano u svakoj razvojnoj fazi djeteta, stoga je uloga roditelja tu jako važna, smatra psihologinja Nina Pavlin-Bernardić, koja je sudjelovala u izradi brošure Hrvatske udruge banaka namijenjene roditeljima koji djecu od malih nogu žele učiti financijski odgovornom ponašanju. Izuzev same teorije, iznimno je važno da dijete ima primjer odgovornog financijskog ponašanja u roditelju. Gledajući i oponašajući vas, dijete će najviše naučiti. Evo savjeta iz vodiča Hrvatske udruge banaka "Kako pomoći djeci i mladima da razumiju financije?".

U dobi do pet godina
Vrijeme je za prvu kasicu, objasnite razliku između lipa i kuna

Djeci u dobi do pet godina treba objasniti za što novac služi, ali i da se za njega treba raditi, baš kao i da je velika razlika između stvari koje želimo i onih koje nam uistinu trebaju te da ne možemo sve dobiti čim poželimo. Mališane usto treba poučiti štednji i da nije dobro sav novac potrošiti odjednom, kao i da posuđivanje stvari, pa i novca, podrazumijeva i njihovo vraćanje.Za početak je djeci dobro objasniti razliku između kuna i lipa te da su kune vrednije od lipa, a papirnate novčanice od kovanica. Slaganjem lipa na hrpicu objasnite im koliko lipa čini jednu kunu i kolika im hrpica kuna treba za kupnju bombona. Objasnite im koncept vrijednosti proizvoda i poučite ih cijenama pojedinih artikala, primjerice čokolade. Djeca često misle da je cijena povezana s veličinom proizvoda, pa im objasnite da ona ovisi o radu koji je uložen u izradu te o materijalu od kojeg je proizvod napravljen. Opišite im svoj posao i objasnite da na osnovu njega dobivate novac te da tako zarađuju i prodavačice u dućanu, policajci, poštari... Već od treće godine djetetu možete dati štednu kasicu. U početku će mu biti zabavno ubacivati novac u nju, no s vremenom mu možete pokazati da novcem koji je uštedjelo može nešto i kupiti kako bi shvatilo odnos između novca i proizvoda. U dućanu mu objasnite što je doista potrebno kupiti, poput hrane, a što nije toliko bitno. Objasnite djetetu koje su namirnice važne, pitajte ga jesu li vam potrebniji slatkiši ili kruh i zašto. Pokažite mu na vlastitom primjeru da vam neke stvari koje želite ipak nisu potrebne, pa ih niti nećete kupiti. Igrajte se s djetetom dućana ili banke kako bi naučilo osnove trgovine i posuđivanja i ne zaboravite mu naplatiti režije.

U dobi od šest do deset godina
Neka dijete obavi prvu kupovinu te spozna da i kartica stiže na naplatu

Djeca u dobi od šest do deset godina već bi trebala znati točnu vrijednost kovanica i papirnatih novčanica, koliko lipa sadrži jedna kuna te računati s novcem. U ovoj fazi trebaju naučiti odlučiti koje će proizvode kupiti, zatim da štednja novca u banci uključuje i kamatu te da se novac koji potrošite plaćajući karticom također odbija od vaše plaće iako dijete ne vidi novčanice koje se troše.Kroz igru učite dijete računanju s novcem kako bi znalo koliko će mu ga ostati nakon kupnje određenog proizvoda, koliko lipa ima određeni iznos kuna i obratno. Neka vam pri kupnji pomogne izabrati između dva ista proizvoda različite cijene i kvalitete. Pokažite mu kako izračunati koliko će platiti voće i povrće na temelju cijene po kilogramu te kako tražite najpovoljniju cijenu. U ovom razdoblju dijete možete samo poslati u manju kupnju. Objasnite mu što radi banka, otvorite mu račun i objasnite na konkretnom primjeru kako funkcioniraju kamate. Dijete sada već može razumjeti što su kartice, čemu služe te da se mora paziti koliko se troši ako njima plaća. Ako mu dajete džeparac, dobro je da taj iznos bude manji i za kraće razdoblje poput jednog tjedna. Zajedno isplanirajte koliko će novca dnevno trošiti, a koliko će izdvajati štedeći za predmet koji si želi kupiti. Kad ovlada raspolaganjem novcem na tjednoj bazi, možete mu početi davati veći džeparac za dulje razdoblje. Simbolični džeparac od nekoliko kuna prikladan je već za djecu od četiri ili pet godina, a kada krene u školu, možete ga povećati tako da pokrije trošak užine te da mu ostane nekoliko kuna za štednju. Djetetu od deset godina naviše možete davati džeparac svaka dva tjedna ili mjesečno.

U dobi od 11 do 13 godina
Djecu treba poučiti oprezu pri internetskoj kupnji

U razdoblju od 11. do 13. godine života kod djeteta treba razvijati vještinu štednje i umjerenog trošenja te kontrolirati impulzivne kupnje. Treba ga upoznati i s opasnostima internetskog upisivanja podataka s kreditnih kartica te upozoriti da kartice treba koristiti oprezno i umjereno.U ovoj fazi dodatno potaknite financijsku samostalnost svojeg djeteta zajedničkim dogovaranjem iznosa džeparca i svega na što će ga trošiti. Ako štedi za kupnju određene stvari, dogovorite s njim razdoblje tijekom kojeg će ono samo uštedjeti određeni iznos te koliko ćete mu vi pokloniti. Naučite ga da dio novca odvaja za štednju u banci te zajedno povremeno pogledajte koliko ga je prikupilo i kolika mu je dobit od kamata. Dopustite mu da kupi i nešto što mu ne treba ili za što znate da mu se na kraju neće sviđati te zatim s njim porazgovarajte o posljedicama takvih impulzivnih kupnji. Budite mu koristan vlastiti primjer te mu objasnite kako se vi suzdržavate od impulzivnog trošenja novca uz pomoć popisa stvari koje su vam uistinu potrebne ili odgađanjem odluke o kupnji dok ne razmislite treba li vam nešto uistinu i možete li si to priuštiti. Objasnite djetetu koje su posljedice prekomjernog plaćanja kreditnim karticama i da je riječ o posudbi novca od banke koji morate vratiti uz kamatu te da neodgovorno trošenje može dovesti do minusa. Kad je o internetskoj kupnji riječ, poučite svojeg mališana da pritom mora biti oprezan zbog opasnosti od krađe podataka te da je najbolje da ih nikada ne upisuje bez vas, kao i da nikad ne odgovara na e-mailove u kojima se traže osobni podaci.

U dobi od 14 do 18 godina
Sada je već ozbiljno: vrijeme je za poreze, kredite i osiguranja

U ovom životnom razdoblju djeca bi trebala znati što su porezi i zašto ih plaćamo, čemu služi osiguranje, kako funkcioniraju krediti te kada ih i kako podići.Djeca su sada već dovoljno zrela da budu uključena u zajedničko obiteljsko planiranje nekih troškova, poput kupnje automobila ili plaćanja ljetovanja. Ako imate kredit, na konkretnom primjeru djetetu objasnite u kolikim ga ratama otplaćujete, koji su uvjeti i kolika vam je kamata. Recite mu točan postotak i iznos vaše plaće koji odlazi na poreze. Objasnite mu zašto ste se odlučili za osiguranje, primjerice automobila, koliko ga plaćate i što njime dobivate. Pružite djetetu više slobode s džeparcem i odredite koliki dio koji smije potrošiti bez vašeg uplitanja i odobrenja. Iznos džeparca u srednjoj školi trebao bi pokrivati i povremene izlaske s prijateljima, troškove odjeće i slično.

← Povratak