OVO MORAJU ZNATI

U kojoj dobi i kako djecu naučiti što su štednja, kamata, dionice i kredit

← Povratak

Vrlo često znamo se našaliti kako se učenje sinusa i kosinusa u školi pokazalo "vrlo korisnim" u našem odraslom životu. Istini za volju, bez problema možemo preživjeti bez nekih stvari kojima su nas podučavali u školi, no neke, koje su često i zanemarene, prate nas tijekom cijelog života. Jedna od njih su financije. Plaćanje hrane, odjeće i režija, poreza i kredita ne možemo izbjeći. U školama takav predmet ne postoji, pa najveća odgovornost za podučavanje djece o financijama pada na roditelje. Magazin Forbes analizirao je listu financijskih pojmova koje bi djeca svakako trebala znati ovisno o dobi. Donosimo vam listu pojmova za koje se stručnjaci slažu da bi ih djeca trebala usvojiti.

1. Štednja

Razgovor o štednji s djecom treba obaviti već kad napune četiri godine. To je koncept koji mogu shvatiti, a ako ga usvoje na vrijeme, može im biti iznimno koristan u kasnijim godinama. Mnogo je primjera na kojima im se štednja može objasniti. Recimo, date im dva slatkiša u danu. Dopustite im da jedan pojedu, a drugi sačuvaju. Na kraju tjedna imat će punu zdjelicu "ušteđenih" slatkiša. Objasnite im da štednja novca funkcionira po istom principu - kada se redovno odvaja dio novca na stranu, s vremenom se prikupi veći iznos.

2. Budžet

Pojam budžeta, odnosno plana potrošnje novca, djeca mogu pojmiti s osam godina i više. Jedan od načina kako ih tome podučiti jest da im date dvije ili tri teglice u koje će odvajati novac: jednu za štednju, jednu za potrošnju i, ako želite, jednu za humanitarne svrhe prema njihovu izboru. Treća teglica naučit će ih da budu obzirni prema drugima dok istodobno imaju slobodu odlučiti kome će pokloniti svoj novac. Djecu već sada možete početi uključivati u odluke o obiteljskom budžetu, na primjer, za ljetovanje. Neka vam pomognu izračunati koliko vam novca treba za putovanje, hotel, hranu, zabavu...

3. Zajam/kredit

I ovaj pojam djeca mogu shvatiti već oko osme godine jer su sasvim sigurno u jednom trenutku posudila igračku od prijatelja ili brata/sestre. Objasnite djeci zašto ljudi uzimaju kredite na primjeru kupnje kuće ili automobila. Iako dizanje kredita samo po sebi nije loše, važno je naglasiti da je o tome nužno dobro promisliti i isplanirati način otplate.

4. Dug

Dug se nadovezuje na zajam, pa je i taj pojam prikladan za djecu od osam godina i više. Poput zajma, i dug je novac koji moramo vratiti, a poseban naglasak u objašnjavanju pojma duga jest da on neće nestati sam od sebe te da obvezuje korisnika da ga vrati do zadnje lipe.

5. Kamate

Djeci je kamate najlakše objasniti na konkretnom primjeru. Posudite određeni iznos iz njihove kasice prasice pa zajedno dogovorite plan otplate i kamatu. Pojam kamate mogu razumjeti djeca u dobi od osam do deset godina. Kad nauče računati postotke, dajte im da sama izračunaju koliko će ih stajati kamate na određeni iznos.

6. Kartice

Kreditna kartica je izvrsna jer nam omogućuje kupnju stvari za koje u tom trenutku nemamo novca. Međutim, djeca moraju shvatiti da ju se koristiti smije samo ako smo sigurni da ćemo račun po dospijeću moći platiti. Ako ste u dućanu s djetetom i ono baš jako želi neku igračku, posudite mu novac pod uvjetom da vam vrati čim dođete kući. Ako novac ne vrati odmah, zaračunajte mu kamate sve dok vam ga ne isplati. Objasnite djeci i kako funkcionira debitna kartica jer često ne razumiju da se iznos na vašem računu svaki put kad je "peglate" smanjuje.

7. Porez

Najjednostavnije objašnjenje poreza jest da je to plaća državi za njezin rad poput poboljšanja škola i popravka cesta. Porez se s plaće oduzima odmah i ovisi o njezinoj visini. Naplaćivanje poreza možete demonstrirati na dječjem džeparcu. Svakog tjedna uzmite djeci dio džeparca koji ćete staviti u teglicu za kućne potrepštine. Pojam poreza možete početi uvoditi kod djece stare od deset do 12 godina.

8. Ulaganje

Ulaganje znači potrošiti novac na nešto za što vjerujete da će vam s vremenom donijeti još više novca. Djeci možete predložiti da dio svog džeparca stave na "investicijski račun" te da će na svakih uloženih 10 kuna dobiti 1 kunu. Riječ je o savršenom scenariju s kojim ne mogu izgubiti, no treba im objasniti i da pri ulaganju postoji veliki rizik zbog kojega mogu ostati bez svega te da stoga nikada ne treba sav novac uložiti u jednu investiciju. Ulaganju se može učiti djecu u dobi od deset do 12 godina.

9. Dionice

Što su dionice, djecu je najbolje učiti nakon 12. godine, i to na primjeru kompanije koju poznaju, primjerice poput Applea. Na pravom primjeru možete im pojasniti kako se mijenja cijena dionica i što to znači za njihove vlasnike; koliko zarađuju kada cijena raste, odnosno koliko gube kada ona pada.

← Povratak